Haftanın Kitapları: 25.11.2010

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

haz. Aykut Çelebi

Şiddetin Eleştirisi Üzerine

Metis Yayınları, 2010, 323 s.

Yayınevinin “Metis Defterleri” ismini verdiği dizinin ilk kitabı demokrasiye dairdi (Demokrasi Ne Âlemde?), ikinci kitapta da şiddet kavramının irdelendiği makaleler bir araya getirilmiş. Kitabı hazırlayan Aykut Çelebi, sunuş yazısında bu seçkinin iki ana temasının olduğunu belirtmiş:  Birincisi yasanın ve hukukun amaç-araç ilişkisi içinde şekillendiği; hukukun adaletle ilgisi olmayan bir biçimde iktidarı ve devleti meşrulaştıran yönünün varlığı. İkinci tema da devletin ve iktidarın kökenindeki şiddetin ortadan kaldırılmasının mümkün olup olmadığı sorusu. Bu iki tema çerçevesinde Walter Benjamin’in “Şiddetin Eleştirisi Üzerine”, Jacques Derrida’nın “Yasanın Gücü: Otoritenin Mistik Temeli”, Werner Hamacher’in “Afformatif, Grev”, Giorgio Agamben’in “Olağanüstü Hal”, Robert Cover’ın “Şiddet ve Söz”, Zeynep Direk’in “Yasa, Adalet ve Siyaset” ile Aykut Çelebi’nin “Şiddete Karşı Siyaset Hakkı” başlıklı yazıları yer alıyor Şiddetin Eleştirisi Üzerine isimli seçkide.

Richard J. Bernstein

Radikal Kötülük

çev. Nil Erdoğan, Filiz Deniztekin

Varlık Yayınları, 2010, 348 s.

“Bir şeyi kötü olmakla suçlarken hissettiğimiz yoğun ahlaki öfke ile kötüyle ne kastettiğimizin kavramsal bir tanımını verme yeteneğimiz arasında bir dengesizlik vardır,” diyor Richard J. Bernstein ve çalışmasının çıkış noktasının da bu dengesizliğin, bu eksikliğin, bu karışıklığın oluşturduğunu belirtiyor. Kitabın altbaşlığına da yansıdığı şekilde (Bir Felsefi Sorgulama) “radikal kötülük” kavramını felsefeden yola çıkarak sorgulayan Bernstein, bunu yaparken de Kant, Hegel, Schelling, Nietzsche, Freud, Levinas ve Arendt gibi isimlerden –onların görüşlerinden, eserlerinden– yararlanıyor. 

Yıldız Silier

Oburluk Çağı

Yordam Kitap, 2010, 191 s.

“Felsefe ve Politik-Psikoloji Denemeleri” olarak nitelendirilmiş Yıldız Silier’in bu kitapta bir araya getirilen yazıları. Daha önce Özgürlük Yanılsaması isimli kitabıyla da ilgi çeken Yıldız Silier, aslında Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü mezunu (hatta iki matematik kitabını Türkçeye çevirdiğini biliyoruz), ama sonrasında mastırını aynı üniversitenin felsefe bölümünden almış ve akademik kariyerine de bu doğrultuda devam etmiş. Felsefeye dikkat çekici yaklaşımının ardında, aldığı bu matematik eğitiminin etkilerinin de hissedildiği söylenen Yıldız Silier, Oburluk Çağı kitabındaki yazılarını hayatın anlamı, mutluluk fetişizmi, yabancılaşma, annelik ve kadınlık halleri gibi temalar etrafında kurmuş.

E.H. Carr

Yirmi Yıl Krizi

1919-1939

çev. Can Cemgil

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2010, büyük boy, 302 s.

1919-1939 yılları arasını, yani iki dünya savaşı arasındaki yirmi yıllık dönemi ele alan önemli bir çalışma... Sovyet Rusya Tarihi isimli kapsamlı çalışması (Türkçede Metis Yayınları’ndan çıkıyor) bu konuda yazılan en önemli kaynaklardan biri olarak kabul edilen Edward Hallett Carr’ın Yirmi Yıl Krizi isimli kitabının da özellikle vurgulanması gereken yönü, uluslararası siyaset bilimini, uluslararası ilişkileri ayrı bir çalışma alanı olarak kuran temel bir inceleme şeklinde nitelendirebilmemiz. Çünkü Carr bu kitabını ilk olarak yayımladığı 1939 yılında, siyaset bilimi ya da uluslararası ilişkiler ya da diplomasi ayrı bir disiplin olarak değerlendirilmiyordu.  

John Farndon

Zeki Olduğunu Düşünüyor musun?

çev. Nurettin Elhüseyni

NTV Yayınları, 2010, 223 s.

“Bir karıncayı havadan yere bırakınca ne olur”, “Eskiden fabrika bacaları niye çok yüksek yapılırdı”, “Denizde niçin tuz vardır” ya da “Suç işleme oranını mimarlık yoluyla nasıl azaltabilirsin” gibi sorulara cevap aranan kitap, aslında Oxford ve Cambridge üniversitelerine girmek isteyen adaylara, kabul jürisi hocalarının yönelttikleri sorulardan bir derleme. Kuşkusuz belli bir bilgi birikimini de gerektiren sorular gibi görünmekle birlikte, aslında soruları cevaplaması beklenen kişinin “kafasındaki motorun nasıl çalıştığını; mantık rayları üstünde düzenli bir biçimde kayıp gittiğini mi, yoksa havada süzülerek keskin bir bakışla her konuya baktığını mı kestirmek” amacını güden sorular. Akıl oyunlarıyla, bu tip “bilmeceler”le haşir neşir olmayı severler için iyi bir tercih olacaktır Zeki Olduğunu Düşünüyor musun? kitabı.

Ian Harrison

Hayat:

Bir Ziyaretçinin Yeryüzü Rehberi

çev. Sabri Gürses

Domingo, 2010, büyük boy, 360 s.

John Farndon’ın kitabındaki sorulardan biri de “Mars’tan gelen bir kişiye insanı nasıl tarif ederdin” şeklinde. Belki de bu soruya verilebilecek cevaplardan biri de Ian Harrison’ın Hayat: Bir Ziyaretçinin Yeryüzü Rehberi olabilir, çünkü kitabın kapağında şöyle bir tanıtım yapılmış: “Uzaylılar dünyayı istila etti. Büyük kısmı arkasına bakmadan geri kaçtı. Kalanların elinde ise tek bir kitap vardı.” İstilacı uzaylılardan bir kısmının arkalarına bakmadan kaçmalarının nedeni, kitapta insanoğluyla ilgili karşımıza çıkan tuhaf gerçekler, şaşırtıcı bilgiler... Görsel malzemeleri, tasarımıyla da bir hayli hareketli ve albenili olan bu kitabı karıştırmakta fayda var.

Woody Allen

Eğrisi Doğrusu

çev. Garo Kargıcı

Siren Yayınları, 2010, 158 s.

Eğrisi Doğrusu kitabı hangi tür içinde değerlendirilebilir karar vermek kolay değil, ama şu söylenebilir; Woody Allen filmlerine aşina olanlara yabancı gelmeyecek metinler ya da kısa öyküler yer alıyor kitapta. Siren Yayınları daha önce de Woody Allen’ın Tüysüz, Sırf Anarşi ve Yan Etkiler isimli kitaplarını da yayımlamıştı. Böylelikle, Eğrisi Doğrusu kitabının da yayımlanmasıyla birlikte, Woody Allen’ın şimdiye kadar kaleme almış olduğu benzer içerik ve yapıya sahip külliyatı Türkçede de tamamlanmış oldu.